Sociale economie werkt ook voor jou
Op donderdag 5 oktober lanceerden we de campagne ‘Sociale economie werkt ook voor jou’ in het gemeentehuis van Haaltert. Deze campagne bestaat uit verschillende onderdelen: een online & offline infocampagne, een rondreizende expo én een dialoogronde met de lokale besturen in onze regio.
De expo toont de uiteenlopende activiteiten en profielen die elk op hun manier bijdragen tot een meer duurzame en inclusieve samenleving.
De expo maakt een rondreis langs de 8 gemeenten van de interlokale vereniging en hield dus als eerste halt in Haaltert. Iedereen kon er gedurende een maand kennismaken met de gezichten en verhalen achter de 6 sociale economiebedrijven die actief zijn in onze regio.
Benieuwd naar het verhaal van Vilma, Danny, Emmanuel en de 9 andere medewerkers? Dan kan je in november terecht in de Wattenfabriek – Herzele. Daarna zet de expo haar tocht verder langs Ninove en de 5 andere gemeenten.
Het verhaal van Amel
Amel: “Sedert 2018 ben ik aan de slag bij Kringwinkel Zuid-Oost-Vlaanderen. Eerst via een tijdelijk contract bij de textielsortering, daarna als vaste kracht bij het upcycle naaiatelier ’t Uniek. Ik kan goed met een naaimachine overweg en vooral in het bedenken van nieuwe ontwerpen en de concrete uitwerking hiervan kan ik mij volledig uitleven. Ik ben erin geslaagd van mijn hobby mijn werk te maken en daar ben ik ontzettend blij om!”
Als innovatief project, ontstaan uit een initiatief van Kringwinkel Zuid-Oost-Vlaanderen, gaat ’t Uniek nog een stapje verder in het hergebruik van goederen en materialen. Uit de afvalfractie van textiel worden nieuwe ontwerpen gecreëerd die resulteren in leuke unieke kleding en handige accessoires. Via een webshop en een pop-up store worden deze nieuw geüpcyclede producten te koop verkocht. ’t Uniek hanteert dezelfde doelstellingen als Kringwinkel, zijnde sociale tewerkstelling, armoedebestrijding en afvalvermindering. Dit project biedt via uiteenlopende producten een eigenzinnig, ecologisch en lokaal alternatief aan de bewuste consument. Zo bouwt ’t Uniek mee aan een duurzame en solidaire maatschappij waar zorgvuldig met materialen wordt omgesprongen.
MAAAT neemt reinigingsbedrijf over
MAAAT wil nog meer de kaart van de duurzame en circulaire economie trekken en neemt daarom de werking van Profiwash over, een bedrijf uit Rotselaar dat delicate producten voor voeding, logistiek en pharma reinigt. MAAAT neemt één wasstraat en het volledige klantenbestand over en investeert daarnaast nog in twee extra wasstraten. In eerste instantie zal minimaal één lijn voltijds draaien en werk verschaffen aan een viertal maatwerkers en een teamcoach. Op relatief korte termijn verwachten ze alle wasstraten in gebruik te nemen. Zo kunnen er tot een twaalftal medewerkers – die niet op de reguliere arbeidsmarkt terechtkunnen – voltijds aan het werk. MAAAT wil zich specialiseren in het reinigen van herbruikbare bekers en kommen, serviezen, voedseldispensers, mallen voor chocolatiers en boxen uit de pharma-industrie.
Start SOON
Heb je een sociaal ondernemersidee? Schrijf je dan in voor Start SOON, een gratis begeleidingsprogramma voor sociale ondernemers in spé.
Het traject bestaat uit 2 delen: een voortraject waarbij de nadruk ligt op informeren en een acceleratietraject waar gefocust wordt op de opmaak van een ondernemings- en financieel plan.
De workshops van de 6 begeleidingstrajecten vinden plaats gespreid over heel Vlaanderen. Het volgende voortraject staat gepland in Leuven vanaf februari 2024.
Meer info is te vinden op https://start-soon.be/
Jaarverslagen van de sociale economiebedrijven uit onze regio in beeld én klank
Het jaar 2022 ligt al even achter de rug, maar toch loont het meer dan de moeite waard om nog eens te checken wat de sociale economiebedrijven allemaal gerealiseerd hebben.
Zo kan je elk jaar in het knappe Stroom magazine ontdekken wat 2022 voor Stroom vzw in petto had.
De Loods en Ateljee vzw volgen de trends op de voet en lanceerden een vijfdelige podcastreeks ‘Gisteren & Morgen’ waarin de mensen achter de organisatie het woord nemen – een must-listen!
Individueel maatwerk
Individueel maatwerk – Pracht van een werkkracht
Sinds 1 juli van dit jaar is het Individueel Maatwerk ingevoerd, dat verder bouwt op 4 maatregelen die verdwijnen: de Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP), de Sociale Inschakelingseconomie (SINE), de Lokale Diensteneconomie (LDE) en de maatwerkafdelingen van collectief maatwerk. Voor elk van deze 4 gelden er overgangsmaatregelen.
In onze regio hebben de verschillende LDE-ondernemingen zich omgevormd tot individuele maatwerkbedrijven. Dan hebben we het over de werkingen van Stroom vzw, Steunpunt Welzijn, Stad Aalst en OCMW Aalst. Deze vier organisaties blijven inzetten op lokale dienstverleningen voor maatschappelijke vragen en voeren op die manier een aanvullende lokale dienst uit.
Vanaf nu kunnen ook andere bedrijven individueel maatwerk aanvragen. Een werknemer met een arbeidsbeperking kan namelijk de ideale versterking zijn op de werkvloer. Dankzij de premies van individueel maatwerk worden eventuele bijkomende kosten als gevolg van de arbeidsbeperking gecompenseerd en wordt begeleiding mogelijk. Want een pracht van een werkkracht, die laat u niet schieten.
Als aan alle voorwaarden wordt voldaan, kan de werkgever of zelfstandige individueel maatwerk aanvragen bij het Departement Werk en Sociale Economie.
Meer weten over individueel maatwerk? Bezoek de website: www.vlaanderen.be/individueel-maatwerk